Target Exam

CUET

Subject

History

Chapter

Modern India: Mahatma Gandhi and the Nationalist movement

Question:

Read the passage and answer the question:

"The rapid political developments in Gujarat are being closely watched here. To what extent and in what directions they will affect political condition in this province, it is difficult to survive at present. The peasantry is for the moment engaged in harvesting a good rabi, students are pre-occupied with their impending examination".

The political developments' being referred to in the passage is:

Options:

Non-Cooperation Movement

Civil Disobedience Movement

Bardoli Satyagraha

Champaran Satyagraha

Correct Answer:

Civil Disobedience Movement

Explanation:

The correct answer is Option (2) → Civil Disobedience Movement

"The rapid political developments in Gujarat are being closely watched here. To what extent and in what directions they will affect political condition in this province, it is difficult to survive at present. The peasantry is for the moment engaged in harvesting a good rabi, students are pre-occupied with their impending examination".

The political developments' being referred to in the passage is Civil Disobedience Movement.