Target Exam

CUET

Subject

Political Science

Chapter

Politics in India Since Independence: Politics of Planned Development

Question:

Read the passage below and answer question:

The First Five Year Plan (1951-1956) sought to get the country's economy out of the cycle of poverty. K.N. Raj, a young economist involved in drafting the plan, argued that India should 'hasten slowly' for the first two decades as a fast rate of development might endanger democracy. The First Five Year Plan addressed, mainly, the agrarian sector including investment in dams and irrigation. Agricultural sector was hit hardest by Partition and needed urgent attention. Huge allocations were made for large-scale projects like the Bhakhra Nangal Dam. The Plan identified the pattern of land distribution in the country as the principal obstacle in the way of agricultural growth. It focused on land reforms as the key to the country's development.

Which sector was affected the most due to partition and needed urgent attention?

Options:

Industrial sector

Agrarian sector

Service sector

Corporate sector

Correct Answer:

Agrarian sector

Explanation:

The correct answer is Option (2) → Agrarian sector

The passage clearly states that the agricultural sector was hit hardest by Partition and needed urgent attention. That is why the First Five Year Plan focused mainly on agriculture, dams, irrigation, and land reforms.