Target Exam

CUET

Subject

Business Studies

Chapter

Consumer Protection

Question:

Read the following passage and answer the questions.

Aditya set up a company 'Daneshwar Daas Ltd' to manufacture toothpastes using herbs found in his village instead of chemicals that are hazardous to health. The packaging of the product is done in very good manner and it had all details like price, quantity, ingredients, direction for use etc. It also mentions that customer care number and email id of grievance cell of the company. The toothpaste become very popular among people and company receives large orders from reputed traders. A shopkeeper in Shimla forced a customer to buy this particular toothpaste without showing other toothpaste irrespective of the willingness of customer.

Which of the following consumer right is not discussed in the above passage?

Options:

Right to be heard

Right to be informed

Right to be choose

Right to Consumer Education

Correct Answer:

Right to Consumer Education

Explanation:

The correct answer is option 4- Right to Consumer Education.

Right to Consumer Education is not discussed in the above passage.

The passage discusses the Right to be Heard (through the grievance cell contact details), the Right to be Informed (through proper packaging with details), and the Right to Choose (through forcing a customer to buy this particular toothpaste), but it does not mention anything related to consumer education, which involves educating consumers about their rights and how to protect them. Therefore, the Right to Consumer Education is not discussed in the passage.