Target Exam

CUET

Subject

Sociology

Chapter

Social Change and Development in India: Social Movements

Question:

Read the passage carefully and answer the questions based on the passage:

There has been greater recognition that both men and women are constrained by dominant gender identities. For instance, men in patriarchal societies feel they must be strong and successful. It is not manly, to express oneself emotionally. A gender- just society would allow both men and women to be free. This, of course, rests on the idea that for true freedom to grow and develop, injustices of all kinds have to end. The idea of a gender-just society is based upon two important factors - educated women with multiple roles and improved sex ratio. The programme of the Government of India, Beti Bachao, Beti Padhao Yojana is an important effort in the actualization of a gender-just society.

What is the basis for a gender-just society?

Options:

Gender idenities based on commonsense.

Multiple gender roles and conflicts.

Presence of dominant gendered identities as role models.

Presence of educated women with multiple roles and improved sex ratio.

Correct Answer:

Presence of educated women with multiple roles and improved sex ratio.

Explanation:

The correct answer is Option (4) → Presence of educated women with multiple roles and improved sex ratio.

The passage clearly states that the idea of a gender-just society is based on two important factors — having educated women with multiple roles and an improved sex ratio. These are seen as essential conditions for achieving equality and freedom for both men and women.