Target Exam

CUET

Subject

Geography

Chapter

Fundamentals of Human Geography: Transport and Communication

Question:

Read the given passage carefully and answer the following questions.

This canal had been constructed in 1869 in Egypt between Port Said in the north and Port Suez in the south linking the Mediterranean Sea and the Red Sea. It gives Europe a new gateway to the Indian Ocean and reduces direct sea-route distance between Liverpool and Colombo compared to the Cape of Good Hope route. It is a sea-level canal without locks which is about 160 km and 11 to 15 m deep. About 100 ships travel daily and each ship takes 10-12 hours to cross this canal. The tolls are so heavy that some find it cheaper to go by the longer Cape Route whenever the consequent delay is not important. A railway follows the canal to Suez, and from Ismailia there is a branch line to Cairo. A navigable fresh-water canal from the Nile also joins the Suez Canal in Ismailia to supply fresh-water to Port Said and Suez.

Some ships find it cheaper to go by the longer Cape Route whenever the consequent delay is not important, due to _______.

Options:

heavy traffic in Suez Canal

restrictions by the Egypt Government

size of ships

heavy tolls

Correct Answer:

heavy tolls

Explanation:

The correct answer is Option (4) → heavy tolls

The passage clearly states that some ships prefer the longer Cape Route because the tolls are so heavy.