Target Exam

CUET

Subject

Sociology

Chapter

Social Change and Development in India: Change and Development in Rural Society

Question:

Read the passage carefully and answer the questions based on the passage:

The Green Revolution, as you know, was a government programme of agricultural modernisation. It was largely funded by international agencies that was based on providing high-yielding variety(HYV) or hybrid seeds along with pesticides, fertilisers, and other inputs, to farmers. Green Revolution programmes were introduced only in areas that had assured irrigation, because sufficient water was necessary for the new seeds and methods of cultivation.

What was the basic requirement for the use of HYV seeds?

Options:

Semi-arid region

Arid region

Irrigated region

Monsoon rain fed region

Correct Answer:

Irrigated region

Explanation:

The correct answer is Option (3) → Irrigated region

The passage clearly states: “Green Revolution programmes were introduced only in areas that had assured irrigation, because sufficient water was necessary for the new seeds and methods of cultivation.”