Target Exam

CUET

Subject

Sociology

Chapter

Indian Society: Demographic Structure of Indian Society

Question:

Read the passage carefully and answer the questions based on the passage:

The demographic advantage or 'dividend' to be derived from the age structure of the population is due to the fact that India is (and will remain for some time) one of the youngest countries in the world. A third of India's population was below 15 years of age in 2011. In 2020, the average Indian was only 29 years old, compared with an average age of 37 in China and the United States, 45 in Western Europe, and 48 in Japan. This implies a large and growing labor force, which can deliver unexpected benefits in terms of growth and prosperity.

Which country was the best poised to benefit from demographic dividend according to the 2020 data?

Options:

Japan

China

Western Europe

Canada

Correct Answer:

China

Explanation:

The correct answer is Option 2: China

The passage states that in 2020:

  • Average Indian age = 29 years

  • China & USA = 37 years

  • Western Europe = 45 years

  • Japan = 48 years

Since India had the youngest average age, it was best poised to benefit from demographic dividend. However, since India is not given in the Options, the next best answer is China.