Target Exam

CUET

Subject

English

Chapter

Comprehension - (Narrative / Factual)

Question:

No species lasts forever. Our species has been in existence for at least 200,000 years and is not old in evolutionary terms. Consequently, we should persists for hundreds of thousands of years yet there are no indications that Homo Sapiens is in decline. However, whether we have the capacity for total destruction-through nuclear annhilation or such-remains debated. Some experts argue that humans are so numerous, widespread and suited to survive catastrophe that no event would result in extinction. A collapse of global ecosystems resulting from climate change and overpopulation has also been predicted as a cause for our extinction but, again, it is difficult to accept that such events could cause human die-off everywhere. Ultimately, it is impossible to predict what might happen in coming centuries. But, more so than any other species, humanity is able to control its evolution via the use of technology, genetic modification and the control of resources these factors make it likely that we will persist for longer that has been typical for mammal species before us.

Which of the following sentences are factually incorrect as per the passage?

A. Our species is 200,000 years old
B. Our species is not old in evolutionary terms
C. Our species is in decline
D. Our species can become extinct due to overpopulation
E. Our species is unable to control its evolution

Choose the most appropriate answer from the options given below:

Options:

A, B and C only

B and D only

A, D and E only

C and E only

Correct Answer:

C and E only

Explanation:

The correct answer is Option (4) → C and E only

A. Our species is 200,000 years old

  • The passage says: "Our species has been in existence for at least 200,000 years."
  • This statement is factually correct, as "at least" implies it could be more.

B. Our species is not old in evolutionary terms

  • The passage states: "Our species...is not old in evolutionary terms."
  • This statement is factually correct.

C. Our species is in decline

  • The passage states: "There are no indications that Homo sapiens is in decline."
  • This statement is factually incorrect.

D. Our species can become extinct due to overpopulation

  • The passage mentions: "A collapse of global ecosystems resulting from climate change and overpopulation has been predicted as a cause for our extinction, but it is difficult to accept that such events could cause human die-off everywhere."

E. Our species is unable to control its evolution

  • The passage clearly states: "Humanity is able to control its evolution via the use of technology, genetic modification, and the control of resources."
  • This statement is factually incorrect.