Target Exam

CUET

Subject

Political Science

Chapter

Contemporary World Politics: International Organisations

Question:

Answer questions from the passage below:

The UN was founded as a successor to the League of Nations. The UN's objective is to prevent international conflict and to facilitate cooperation among states. Two basic kinds of reforms are faced by the UN: reform of the organization's structures and processes; and a review of the issues that fall within the jurisdiction of the organization.

One of India's major concerns has been the composition of the Security Council, which has remained largely static while the UN General Assembly membership has expanded considerably. It argues that an expanded Council, with more representation, will enjoy greater support in the world community. The membership of the UN Security Council was expanded from 11 to 15 in 1965. But there is no change in the number of permanent members.

Not surprisingly, India itself wishes to be a permanent member of a restructured UN. India is the world's largest democracy. India has participated in virtually all the initiatives of the UN. Its role in the UN's peacekeeping efforts is a long and substantial one.

Which of the following is NOT correct about the United Nations?

Options:

The objective of the UN is to prevent international conflict and to facilitate cooperation among states.

It tried to achieve what the League could not between the two world wars.

India supports an increase in the number of only permanent members in the Security Council.

India wishes to be a permanent member in a restructured UN.

Correct Answer:

India supports an increase in the number of only permanent members in the Security Council.

Explanation:

The correct answer is Option (3) → India supports an increase in the number of only permanent members in the Security Council.

The passage states, "India argues that an expanded Council, with more representation, will enjoy greater support in the world community." This indicates that India seeks a more representative council overall, which includes both permanent and non-permanent members, not just a permanent member increase.