Target Exam

CUET

Subject

Business Studies

Chapter

Directing

Question:

Read the following passage and answer the question.

Three friends, Rajeev, Ramanti and Anshu, after completing their MBA from a reputed business school at Goa, were discussing about the type of organisation they would like to join. Rajeev was very clear that he would like to take up a government job as it gives stability about the future income and work which will help him to work with greater zeal. It will also provide him pension when he will retire from his service. Ramanti wanted to work in a company, which has appropriate skill development plans for its employees and helps the employees to grow to higher levels in the organisation. In addition to this, the company should also provide facilities like housing, medical aid, etc. Anshu said that she would prefer to work in an organisation, which has the culture of individual autonomy, is considerate to employees and provides the employees with opportunity for personal growth and a meaningful work experience.

Which of the following non-financial incentive is discussed in the passage?

Options:

Job security

Career advancement opportunity

Organisational climate

All of these

Correct Answer:

All of these

Explanation:

The correct answer is option 4- All of these.

All of the given non-financial incentives are discussed in the passage.

* Rajeev was very clear that he would like to take up a government job as it gives stability about the future income- Job security.
Job security: Employees want their job to be secure. They want certain stability about future income and work so that they do not feel worried on these aspects and work with greater zeal. In India, this aspect is more important considering the inadequate job opportunities and too many aspirants for these. However, there is one negative aspect of job security. When people feel that they are not likely to lose their jobs, they may become complacent.

* Ramanti wanted to work in a company, which has appropriate skill development plans for its employees and helps the employees to grow to higher levels in the organisation- Career advancement opportunity.
Career Advancement Opportunity: Every individual wants to grow to the higher level in the organisation. Managers should provide opportunity to employees to improve their skills and be promoted to the higher level jobs. Appropriate skill development programmes, and sound promotion policy will help employees to achieve promotions. Promotion works as a tonic and encourages employees to exhibit improved performance

* Anshu said that she would prefer to work in an organisation, which has the culture of individual autonomy, is considerate to employees and provides the employees with opportunity for personal growth and a meaningful work experience- Organisational climate.
Organisational Climate: Organisational climate indicates the characteristics which describe an organisation and distinguish one organisation from the other. These characteristics influence the behaviour of individuals in the organisation. Some of these characteristics are–individual autonomy, reward orientation, consideration to employees, risk-tasking, etc., If managers take positive measures regarding these aspects, it helps to develop better organisational climate.