Target Exam

CUET

Subject

English

Chapter

Comprehension - (Narrative / Factual)

Question:

Read the passage and answer the following question.

A Streetcar Named Desire is a classic of the American theater. Tennessee Williams’ work continues to resonate with audiences and readers today despite—or perhaps because of—its simplistic though layered story. Blanche DuBois, arrives at her sister’s seedy New Orleans apartment where she is tortured by her brutish brother-in-law, Stanley Kowalski. Blanche puts on airs of class and happiness throughout the play, though internally she is miserable and haunted by her tragic and scandalous past. Stanley forces Blanche to face her dolorous reality with his vitriol and, finally, his act of sexual aggression, and in doing so, he causes her to lose her tenuous grip on sanity. Most have argued that the play is about the ways the past haunts our present or that it is about the ways class and sexuality impact our lives. However, few have seen the play for what it is: an allegory for the theater itself.

Williams created lifelike characters who spoke in realistic dialect. But to make his point that melodrama was flawed, he added an equally unrealistic character. Blanche, unlike the other characters, speaks theatrically, acts larger than life on stage, and uses floral language and heightened mannerisms. Blanche is a character not to be trusted. She lies about everything, and the only thing that finally exposes her lies is reality itself: Stanley. He finally forces her off the stage and into the insane asylum by forcing himself on her sexually. And with that, realism forcibly removed melodrama from the stage.

Paragraph 1 provides each of the following inferences EXCEPT

Options:

an explanation of why modern audiences connect with 'A Streetcar Named Desire'

a brief plot synopsis of 'A Streetcar Named Desire'

background information on the times that produced 'A Streetcar Named Desire'

a critical interpretation of 'A Streetcar Named Desire'

Correct Answer:

background information on the times that produced 'A Streetcar Named Desire'

Explanation:

Paragraph 1 provides each of the following inferences EXCEPT  OPTION 3 - background information on the times that produced 'A Streetcar Named Desire.'

Explanation:

  • The first option discusses how the play resonates with modern audiences, which is inferred from the line about its continued relevance.
  • The second option relates to the brief plot synopsis, as it summarizes Blanche's arrival, her relationship with Stanley, and her struggles.
  • The fourth option concerns a critical interpretation, which is evident in the discussion of the play's themes, such as the haunting nature of the past and its allegorical representation of theater.

However, the passage does not provide specific background information about the historical or cultural context in which "A Streetcar Named Desire" was produced. Therefore, this is the correct answer.