Target Exam

CUET

Subject

Business Studies

Chapter

Directing

Question:

Read the following passage and answer the question.

Raj is the marketing manager in the company. He does not allow the salesmen working under him to freely express their opinion and feelings regarding work matters. But Raj has the ability to influence others to bring about a change in their behaviour. He assured its employees that no worker will be retrenched from the job. He provided basic salary which helps to satisfy the physiological needs of employees. After 2 years, company earns the profit which he shares with its employees.

Which motivation incentive is indicated in the passage?

Options:

Perquisites

Job security

Employee empowerment

Job enrichment

Correct Answer:

Job security

Explanation:

The correct answer is option 2- Job security.

Job security is the motivation incentive indicated in the passage.

He assured its employees that no worker will be retrenched from the job- This line indicated the job security.

Job security: Employees want their job to be secure. They want certain stability about future income and work so that they do not feel worried on these aspects and work with greater zeal. In India, this aspect is more important considering the inadequate job opportunities and too many aspirants for these. However, there is one negative aspect of job security. When people feel that they are not likely to lose their jobs, they may become complacent.