Target Exam

CUET

Subject

History

Chapter

Modern India: Mahatma Gandhi and the Nationalist movement

Question:

Read the passage and answer the questions:

Gandhi's Salt March

The Salt March was notable for at least three reasons. First, it was this event that first brought Mahatma Gandhi to world attention. Second, it was the first nationalist activity in which women participated in large numbers. A woman socialist activist had persuaded Gandhji not to restrict the protests to men alone. Third, and perhaps most significant, was the Salt March, which forced upon the British the realization that their Raj would not last forever, and that they would have to devolve some power to the Indians. To that end, the British government convened a series of "Round Table Conferences" in London. The first meeting was held in November 1930 but without the pre-eminent political leader in India, thus rendering it an exercise in futility. Gandhiji was released from jail in January 1931. A Second Round Table Conference was held in London in the latter part of 1931. Here, Gandhiji represented the Congress. However, his claims that his party represented all of India came under challenge from three parties;from the Muslim League, which claimed to stand for the interests of the Muslim, from the Princes, and from the brilliant lawyer and thinker B.R. Ambedkar, who argued that Gandhiji and the Congress did not really represent the lower castes.

Identify the 'three' parties mentioned in the above passage:

Options:

The Muslim League, the Princes and B.R. Ambedkar

The Congress, the Muslim League and the Socialist Party

The Princes, the Congress and the Hindu Mahasabha

The Hindu Mahasabha, the Congress and the Muslim League

Correct Answer:

The Muslim League, the Princes and B.R. Ambedkar

Explanation:

The correct answer is Option (1) → The Muslim League, the Princes and B.R. Ambedkar

The passage clearly mentions: “…his claims that his party represented all of India came under challenge from three parties; from the Muslim League, which claimed to stand for the interests of the Muslim, from the Princes, and from the brilliant lawyer and thinker B.R. Ambedkar, who argued that Gandhiji and the Congress did not really represent the lower castes.”