Target Exam

CUET

Subject

History

Chapter

Modern India: Mahatma Gandhi and the Nationalist movement

Question:

Read the passage and answer the questions:

Charkha

What I object to, is the craze for machinery as such. The craze is for what they call labour-saving machinery. Men go on "saving labour", till thousands are without work and thrown on the open streets to die of starvation. I want to save time and labour, not for a fraction of mankind, but for all; I want the concentration of wealth, not in the hands of few, but in the hands of all.

YOUNG INDIA, 13 NOVEMBER 1924

Khaddar does not seek to destroy all machinery but it does regulate its use and check its weedy growth. It uses machinery for the service of the poorest in their own cottages. The wheel is itself an exquisite piece of machinery.

YOUNG INDIA, 17 MARCH 1927

What are the views of the writer about the role of machines and the concentration of wealth?

Options:

Industrialisation should not result in the concentration of wealth in the hands of a few elites

Humans should get employment and not machines

Machines should not be employed to replace humans

Time and labor should be saved

Correct Answer:

Industrialisation should not result in the concentration of wealth in the hands of a few elites

Explanation:

The correct answer is Option (1) → Industrialisation should not result in the concentration of wealth in the hands of a few elites

From the passage, the writer clearly says wealth should not be concentrated in the hands of a few, and machines should be used in service of all, especially the poorest.