Target Exam

CUET

Subject

History

Chapter

Modern India: Colonialism and the Countryside

Question:

Read the passage and answer the question :

Who were these hill folk? Why were they so apprehensive of Buchanan's visit? Buchanan's journal gives us tantalising glimpses of these hill folk in the early nineteenth century. His journal was written as a diary of places he visited, people he encountered, and practices he saw. It raises questions in our minds but does not always help us answer them. It tells us about a moment in time, but not about the longer history of people and places. For that historians have to turn to other records.

Who were the 'hill folk' referred in the passage above?

Options:

Paharias

Jotedars

Santhals

Dikus

Correct Answer:

Paharias

Explanation:

The correct answer is Option (1) → Paharias

If we look at late-eighteenth-century revenue records, we learn that these hill folk who were so apprehensive of Buchanan's visit were known as Paharias. They lived around the Rajmahal hills, subsisting on forest produce and practising shifting cultivation. They cleared patches of forest by cutting bushes and burning the undergrowth. On these patches, enriched by the potash from the ash, the Paharias grew a variety of pulses and millets for consumption. They scratched the ground lightly with hoes, cultivated the cleared land for a few years, then left it fallow so that it could recover its fertility, and moved to a new area.