Target Exam

CUET

Subject

Political Science

Chapter

Contemporary World Politics: Globalisation

Question:

Read the passage carefully and answer the questions based on the passage:

Globalisation as a concept fundamentally deals with flows. The crucial element is the 'worldwide interconnectedness' that is created and sustained as a consequence of these constant flows.

Globalisation is a multi-dimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations, and these must be adequately distinguished. It is wrong to assume that globalization has purely economic dimensions, just as it would also be mistaken to assume that it is a purely cultural phenomenon. The impact of globalization is vastly uneven- it affects some societies more than others and some parts of some societies more than others.

In 1991, responding to a financial crisis and to the desire for higher rates of economic growth, India embarked on a programme of economic reforms that has sought increasingly to de-regulate various sectors including trade and foreign investment.

However, it should be noted that globalisation is a very contentious subject and has invited strong criticism all over the globe.

Which among the following statements is correct about globalisation?

Options:

Globalisation is purely an economic phenomenon.

Globalisation is a very contentious subject and has invited strong criticism all over the globe.

Globalisation began in 1991.

Globalisation is the same thing as westernisation.

Correct Answer:

Globalisation is a very contentious subject and has invited strong criticism all over the globe.

Explanation:

The correct answer is Option (2) → Globalisation is a very contentious subject and has invited strong criticism all over the globe.

  • The passage clearly mentions that globalisation is multi-dimensional (political, economic, cultural) — so it is not purely economic.

  • The passage states, "...it should be noted that globalisation is a very contentious subject and has invited strong criticism all over the globe."

  • While India adopted economic reforms in 1991, globalisation as a process did not begin in 1991; it is a much older and broader phenomenon.

  • Globalisation is not the same as westernisation; it involves worldwide interconnectedness, not just the spread of Western culture.